نیروی سازگاری منحصر به فرد انسان
تلاش برای بهبود شرایط زندگی به اندازه عمر بشر دارای قدمت است . یعنی بشر از وقتی که پای خود را بر این جهان گذاشته مسأله ی سازگار شدن با محیط های پُر چالش زندگی برای او اهمیت ویژه ای داشته است. ولی چرا و به چه دلیل این موضوع تا این اندازه برای انسان مهم است ؟
انسان موجود زنده ای است که به شکل مدام در حالت تبادل با محیط اطراف خود است، به همین دلیل انسان ها سیستم های سازگاری بسیار پیچیده ای دارند.
تردیدی نیست که عوامل محیطی به شکل مدام در حال تغییر و تحول و به روز شدن می باشند. تحولات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از جمله مقتضیات و شرایطی هستند که همیشه حالت های روانی و فیزیولوژیکی انسان را دچار چالش می کنند. انسان ها برای حفظ بقاء جسمی و روانی خود ناچار هستند خود را طوری مجهز سازند که بتواند در برابر این تحولات ایستادگی کنند و تغییرات محیط را به نفع رشد و شکوفا کردن استعدادها و نیازهای زندگی خود دستکاری نمایند. به همین دلیل است که ساختار و نظام جسمی و روانی انسان یک مکانیسم انعطاف پذیر منحصر به فرد و بی نظیر است که می تواند با شرایط جدید سازگار و حتی بر محیط اطراف، اثربخش باشد.
برای اینکه انسان بتواند بر شرایط و تغییرات محیط مسلط گردد باید یادبگیرد تا هر دفعه پاسخ های جدیدی برای محیط اطراف بیافریند و با قدرت، زندگی موفقیت آمیزی داشته باشد. چنانچه انسان در برابر تغییرات محیطی بی اثر و خنثی باشد محکوم به شکست و نابودی می شود.
نظریه ارگانیزم بیان می کند : محیط ها همواره نیز تغییر می کنند، از این رو ارگانیزم ها باید به طور انعطاف پذیر با این تغییرات سازگار و هماهنگ شوند. برای اینکه ارگانیزم ها سازگار و سالم باشند، باید یاد بگیرند پاسخ جدیدی را جایگزین پاسخی کنندکه قبلا موفقیت آمیز بوده، ولی اکنون بی اثر است( زیرا محیط تغییر کرده است). بنابر این، ارگانیزم ها نیاز به رشد کردن دارند : آنها نیاز دارند اطلاعات جدید را یاد بگیرند، مهارتهای تازه را پرورش دهند، پذیرای تمایلات جدید باشند و روش های سازگاری جدید و مؤثر تر را کشف کنند.
جان مارشال ریو. انگیزش و هیجان
موفقیت چیست؟
شاید هرگز نتوان تعریفی جامع و کامل از موفقیت ارائه کرد، چرا که این مفهوم (موفقیت) بسیار وابسته به ارزش ها ، نگرش و فرهنگ های مختلف جوامع است. یعنی معنای موفقیت می تواند برای هر جامعه و فرهنگی متفاوت تعریف شود. یعنی گاهی این محیط است که معنای موفقیت را به ما دیکته می کند. ولی اگر بخواهیم تلاشی برای دست یابی به این مفهوم داشته باشیم لازم است که موفقیت را به صورت کلی به این شکل تعریف کنیم.
رسیدن و دست یابی به اهدافی که برای انسان ها ارزشمند است. بدین ترتیب مفهوم موفقیت می تواند برای هرکس یک بی همتا و منحصر به فرد باشد که با ارزش درونی او همسو است.
اهمیت دانش موفقیت در چیست؟
دانش قدرت است و موفقیت نتیجه اصولی بکارگیری این دانش برای رسیدن به اهداف ارزشمند . بدیهی است هر چقدر که میزان دانش موفقیت فرد بالاتر باشد به همان میزان می تواند با تحولات دنیای اطراف سازگار و با سرعت و توانایی بیشتری به مهارتهای جدید برای خلق فرصت ها ، امکانات و اهداف عالی تر دست یابد.
در مجموع دانش موفقیت از این جهت با اهمیت است ،چرا که باعث می گردد تا انسان با تغییرات اجتناب ناپذیر محیط اطراف، به روشی نیرومند برخورد کند و هر لحظه با یادگیری مهارتهای جدید در برابر این تغییرات به مقابله اثربخش بپردازد تا بتواند از منابع، امکانات و انرژی اطراف خود به نفع خود استفاده نماید.
به هر ترتیب :
دانش موفقیت، یعنی بکارگیری اصولی که به رفتار و افکار برای رسیدن به اهداف ارزشمند زندگی نیرو و جهت می بخشد.
دانش موفقیت یعنی، استفاده بهینه از زمان، دانش موفقیت یعنی ساختن یک زندگی و عمر مفید و اثربخش؛ دانش موفقیت یعنی استفاده از بهترین ظرفیت های درونی برای دست یابی به معیارهای بالای انسانی؛ دانش موفقیت یعنی احساس دست یابی به یک زندگی هدفمند و با ارزش؛ دانش موفقیت یعنی مفید بودن برای زندگی خود و دیگران .
دانش موفقیت، یعنی هرگز با سرنوشت نسازید،
بلکه خودتان سرنوشت ساز باشید.
هر گز نباید تعجب کنیم که چرا برخی افراد می توانند بر اساس نیروی دانش ذهنی خویش قله ها و مدارج عالی را یکی پس از دیگری فتح نمایند. فراموش نکنید که درعصر انفجار نوآوری در عرصه های مختلف تکنولوژی و پیشرفت های جهش دار بشر کنونی، فرصت های عالی و دسته اول، متعلق به افرادی است که با دانش بالاتری، وارد میدان تحولات جدید زندگی فردی و اجتماع می شوند .
ابراهیم علی عزیزی
مدیر عامل و صاحب امتیاز ماهنامه روان شناسی دانش موفقیت
بنیانگذار ذهن پیشرفت گرا